ELS MARROCS

ELS MARROCS
FOTO DE MARCOS ROS. PRIMER DIA DE FESTES, 21 D'AGOST DE 2010, DESPRÉS DE LA BANYÀ

dilluns, 24 de setembre del 2007

EL CIVISME DE LA FESTA


EL CIVISME DE LA FESTA

La Festa de Moros i Cristians ha de ser entesa des de dues vessants, com un divertiment lliure, una fugida de la rutina, i el plaer de la pròpia festa i com la rememoració històrica de les lluïdes dels Moros i Cristians.

Una de les qüestions que ha fet que em posara al davant de l’ordinador ha estat el record d’algun comportament incorrecte en les festes de l’any passat. I és que vivim en una nova societat, on la pèrdua de molts valors ha fet que canviem d’hàbits socials. De fet, en el matí del segon dia de festes, concretament el dia 20 d’agost de 2006, els que hi vam acudir a l’acte de la Diana, vàrem comprovar el camp de batalla que corresponia el carrer principal on es desenvolupa la Festa, l’avinguda Constitució.

El carrer va aparèixer amb totes les cadires, literalment, abocades al terra. Una trista imatge per a un alegre segon dia de Festa. Donava paor veure el lamentable estat del carrer. En primer lloc, em preguntava si era un divertiment pels jòvens que acabaven la seua jornada festiva a les set del matí, el tirar tot el mobiliari llogat perquè les persones s’assegueren . Potser, també m’haja de ficar en aquest cabàs de l’incivisme, en anys darrers, però els anys, afortunadament, et fan canviar, a vegades, per a bé.

La qüestió era la següent. Si en eixe moment els encarregats de l’empresa Silla Gil, no hi eren, quins eren els responsables de recollir les cadires? Era una pregunta que em vaig fer, i enguany em faig. On es regulen aquestes actuacions d’incivisme? És a dir, Qui arregla els desarreglaments? Si algú, posem per cas, se li ocorre la brillant idea de trencar el Castell de Festes, és la Federació l’encarregada d’endreçar-lo perquè es puga utilitzar?

Però, poc civisme, per no repetir incivisme, és fer-se el gotet de lletuga i tirar-lo a l’arbre, de pixar al carrer... Evidentment, si es lleven les papereres, i no es posen excusats o vàters, la gent, els festers, haurem de fer les nostres necessitats en el carrer perquè fer la cua pertinent es jugar a fer-t’ho damunt o deixar els gots i les deixalles allà on ens vinga de gana. I si hi lleven les papereres, doncs, haurem de tirar-ho tot al terra, amb la imatge corresponent d’un poble brut, i crec que no ho som.

L’Ajuntament, en aquest cas, sí que és responsable! Costaria molt, després de demanar-ho formalment la Federació, de posar uns quants vàters en el Partior? O és que estem tan arruïnats que preferim donar una imatge incívica pixant en el carrer? Les comparacions són odioses, però en un poble propet de Xixona, on mengen molta mel, en cada accés al carrer principal de la Festa hi ha lavabos perquè la gent puga deixar el que li sobra després dels pertinents excessos, també hi ha papereres! A més, fan campanyes de civisme, el que ens falta a nosaltres, perquè ho demostrem amb escreix.

I de civisme, també podria ser el preocupar-se per i de la Festa. Quanta gent s’hi va presentar per formar part de la nova Federació? Mira que ens agrada eixir de casa amb la camisa posada i que ens posen una de ben fresca. Com ja he dit, la societat ha canviat per tant, hauríem de canviar també la manera de regular la Festa. Si no hi ha un moviment de festers com el que va presentar Festers en Acció, ara farà uns 11 anys, i després de l’èxit de les dues convocatòries d’eleccions, caldrà pensar a transformar el model d’organització de la Federació.

S’haurà –haurem- de contractar una encolla de gent que faça la feina més dura, i la veritat que hi ha, de faena. O un equip de direcció, amb una oferta pública que puga optar a aqueix treball. De segur que pagant hi sobraran candidats.

L’altra opció és desfer la Federació i que l’Ajuntament siga ell qui s’organitze i ens organitze i retornar eixa figura la qual molts recorden, l’Alcalde de Festes.

La Festa ha de modernitzar-se, ha d’adaptar-se als nous moments. Evidentment, pense que la regularització és bona, una normativa en qualsevol associació o federació és necessària.

El paper del Fester i de la Festera és el més important en aquest moment. Anem de la mà de Déu. Són els Delegats els que tenen la direcció de la Festa. Manar que una Banda arranque, dir-li a un fester que la seua acció és incorrecta. Però a Xixona, tenim el vici de no fer-los cas.

Tot i això, als nous directius forçats, els proposaria que feren una campanya de civisme, el que hauria de ser normal i que no ho és, amb recomanacions i si fa falta cartells, on explícitament indique, que amb civisme, la Festa és més gran. L’Ajuntament o la Federació instal·le excusats pels llocs més freqüentats, que les kàbiles reciclen perquè no! I que el fester i la festera es decidesca algun any a participar en l’organització de la festa, perquè tot i que és molt desagraïda, alguna ànima caritativa et reconeix eixa feina que es fa desinteressadament, i el cos, se t’ompli de goig.

Ànim als Delegats i delegades, de segur que els festers us farem cas en estes festes tan especials.

Bones festes cíviques.

Josep Miquel Arques